Developare manuala

Posted on marţi, decembrie 29th, 2015

Developarea manuala a filmului alb/negru

Dupa cum am promis intr-un post anterior, am primit in sfarsit o comanda de developat un film alb negru, avand astfel ocazia sa documentez procesul de developare manuala. Considerati acest post ca un preview mai detaliat asupra procesului, urmand sa scriu in viitorul apropiat despre developarea manuala a filmelor color, mult mai in detaliu.

developareFilm_01

Sa incepem cu inceputul, mai exact de ce aveti nevoie pentru o treaba ca asta. In primul rand, trecand peste cele evidente, gen camera foto pe film sau filmul in sine, va trebui sa achizitionati un tanc de developare (e cel negru cilindric din poza de mai sus). In tanc nu patrunde deloc lumina, dar va permite sa il umpleti cu lichidele necesare procesului; al meu l-am luat de pe ebay la licitatie dar puteti gasi si pe f64.ro. Urmatorul lucru de pe lista ar fi substantele chimice necesare, mai exact revelator (in cazul meu Kodak X-Tol) si fixator (Fomafix), le gasiti usor pe webshops si la preturi accesibile. Lista continua cu apa distilata, sticle pentru solutii, seringa, cantar, foarfeca, desfacator de bere :D, cleme de agatat rufele la uscat, timp si un spatiu in care sa puteti face intuneric complet.

developareFilm_02 developareFilm_03 developareFilm_04

Pasul 1: Prepararea solutiilor. Am cantarit ambele parti ale revelatorului (foto sus), si le-am dizolvat in apa distilata. La fel si cu fixatorul (foto jos), cantitatea potrivita dizolvata in apa distilata.

developareFilm_05

Pasul 2: Incarcarea peliculei in tancul de developare. Procedeul necesita mare atentie si intuneric complet. Pentru a desface carcasa filmului puteti folosi un desfacator de bere sau o foarfeca; eu am folosit un desfacator de bere de pe vremea bunicului, functioneaza perfect, fiind mai ascutit si cu o forma diferita fata de desfacatoarele de acum. Mentionez din nou ca acest pas trebuie facut in intuneric. Pelicula se incarca in spirala tancului de developare (pentru fotografii am folosit un film gata developat datorita nevoii de lumina). Se poate apoi aprinde lumina si chiar testa valabilitatea chimicalelor cu o bucata de film ramasa in carcasa originala.

developareFilm_06 developareFilm_07 developareFilm_08 developareFilm_09

Pasul 3: Developarea in sine. Se toarna revelatorul in tanc. Durata developarii depinde de temperatura, substantele folosite si tipul filmului. Se toarna revelatorul inapoi in recipient, iar filmul se spala bine cu apa proaspata. Urmeaza baia fixatoare si din nou clatirea peliculei, de data asta clatirea se poate efectua in afara tancului de developare, procesul fiind finalizat. Dupa clatire, optional, se mai poate folosi un agent de stabilizare care ajuta la o mai buna pastrare a filmului in timp.

developareFilm_10 developareFilm_11 developareFilm_12

Pasul 4: Uscare si stocare. Acum intra in folosinta clemele de prins rufele la uscat. Dupa ce nu mai raman pete de apa pe pelicula, se poate sterge cu o bucata textila fina din bumbac.

developareFilm_13

Filmul e developat! :D Multumiri lui Alexandru Munteanu pentru poze.