Fotojurnalismul si fotografia documentara

Posted on luni, octombrie 28th, 2013

Nu sunt cel mai bun prieten cu introducerile. Am să trec direct la subiect. M-am decis ca primul meu post să fie pe tema fotografiei jurnalistice din cauză că acesta este domeniul prin care am ajuns să lucrez ca și fotograf. Aria mai largă a fotografiei jurnalistice este fotografia documentară, partea care pe mine mă atrage cel mai mult.

Fotografia documentară se referă la acoperirea unui eveniment semnificativ și relatarea acestuia în imagini. În procedeul de execuție predomină stilul de fotografie candid (când cadrele nu sunt regizate iar subiectul nu știe momentul în care va fi fotografiat). Subramura fotografiei documentare, fotojurnalismul, se concentrează mai mult pe subiecte de interes public. Aceasta este diferența majoră dintre fotojurnalism și restul ariilor din fotografia documentară. Ce mă atrage pe mine la acest tip de fotografie este necesitatea și provocarea de a te apropia de subiectul pe care îl pozezi, fără a-l deranja sau a-i perturba naturaletea.

Ca și exemplu de fotografie jurnalistică, am ales niște imagini pe care le-am făcut în cadrul festivalului TIFF 2010 la vernisajul Donatei Wenders, fotograf german, sotie a lui Wim Wenders regizor și scenarist. În cadrul vernisajului foto, ea spunea: „Pentru mine nu e important să fiu paparazzo, ci să respect intimitatea oamenilor pe care-i fotografiez”. Prin această afirmație ea a reușit să pună în evidență nivelul artistic al fotografiei documentare.

Donata Wenders-1051 Donata Wenders-1054 Donata Wenders-1070 Donata Wenders-1080 Donata Wenders-1079 Donata Wenders-1059

Cea de-a doua galerie din post este de la protestul fermierilor din iunie 2010. Când s-au scos subvențiile din agricultură, o parte din populația rurală a județului s-a strâns în fața prefecturii pentru a se opune acestei decizii. Fermierii au fost întâmpinați de către jandarmerie cu gaz lacrimogen și bastoane:

protest-2794 protest-2827 protest-2835 protest-2845 protest-2869 protest-2897 protest-2936

Ca și încheiere, un sneak peek la post-ul următor: fotografia de stradă.

barbie crop-