videograf social media
0
loading...
Atributii videograf cameraman

tutoriale,video,blog

Cum aleg un videograf

  O imagine frumoasa incepe de la set. Intr un caz ideal videograful sau DP ul lucreaza impreuna si aproba costumele folosite, setul construit, luminile, culorile din set, tot ce tine de imagine. 

Este foarte tentant pentru multi fotografi sa incerce partea de video care este tot mai ceruta in ultimii ani. Ideea de a fi DP sau cinematografist sau director de imagine este foarte tentanta, si pare usoara pentru cei care provin din domeniul foto. 

Poate lucra independent, angajati sau cu agentii.

Videografi independenti

isi cauta clienti pe social media sau prin site ul lor. De cele mai multe ori sunt singuri in firma si se ocupa de imaginea lor proprie, marketing, social media, contabilitate, clienti, filmare si editare. Avantajele muncii cu acestia este pretul cel mai scazut. Dezavantaje pot fi siguranta livrarii materialelor si pentru videograful independent dezavantajul este ca trebuie sa se vanda singuri.

Videografi angajati intr un studio

primesc task uri video si deadline uri intr un program fix. Lucreaza cu un contract de munca, part time sau full time. Avantajele clientului in colaborarea cu studiouri video ca proce potential risc este mediat de studio si nu de catre videograf sau editor. Indiferent de calitatea si volumul de munca, pentru videograf salariul lunar este fix.

Agentii de advertising si media

Videografii care lucreaza cu agentii sunt independenti dar agentiile de adveritising sau agentiile de media gasesc joburi pentru ei. In tarile dezvoltate economic majoritatea videografilor seriosi lucreaza prin agentii. Clientii cand doresc filmarea unui spot publicitar apeleaza tot la agentii de marketing. Avantajele sunt reducerea riscurilor de ambele parti. Clientul are garantata livrarea videourilor asa cum i a fost promisa. Clientul vorbeste cu agentia iar agentia cu videograful. De multe ori clientul nu stie ce vrea sau ii este greu sa explice cum isi imagineaza filmarea, iar agentia de media comunica mai bine cu clientul decat o face videograful. Dezavantajele sunt costuri foarte mari de productie video

  Cameramanii si filmmakerii ce lucreaza in industria de film prin relatii si cunoscand oameni din domeniu de film pot sa si gaseasca job uri de filmare.

  Fiind un domeniu artistic si subiectiv, este greu de stabilit cine este bun si cine nu, cine filmeaza bine si cine nu. De multe ori cei mai cunoscuti nu sunt cei mai buni, si este greu de stabilit cine este bun sau nu, pentru ca persoanele care aleg trebuie sa fie cunoscatoare in domeniu si ele. Probabil o solutie pentru clienti ar fi sa apeleze la videografi nisati pe anumite tipuri de video, iar apoi sa i aleaga dupa mood ul imaginilor, daca se potrivesc cu brandul lor sau nu 

 

  In principiu este usor atata timp cat iti folosesti doar skill urile pe care le stapanesti si filmezi doar subiecte cu care esti obisnuit. Domeniul video este atat de vast, sa stii sa filmezi e ca si cum ai spune ca stii sa scrii, dar ce scrii sau ce filmezi este cel mai important. A te pricepe la filmat inseamna sa stii sa folosesti un limbaj prin care poti spune ceva anume. Daca mesajul nu exista atunci avem doar un skill.

  Videograful sau filmmaker ul sau DP ul trebuie sa aiba un simt estetic dezvoltat, sa si dea seama ce arata bine si ce nu. Asta dupa parerea mea inseamna sa ai cultura artistica. Sa studiezi istoria artei, in toate domeniile ei, sa te expui lucrarilor de arta clasice, ma refer la lucrari in care estetica este importanta si nu doar conceptul. Arta contemporana este conceptuala in mare parte, in care daca un mesaj este bine transmis, nu conteaza daca este folosit limbajul estetic. Adica nu trebuie sa arate bine. 

  Aceste gusturi se dezvolta in timp, in ani de experienta. Videograful sau cameramanul trebuie sa stapaneasca si sa inteleaga ideile transmise de client sau de regizor. Este responsabil pentru mood ul si feel ul imaginilor, de aceea trebuie sa asiste si la editarea si colorizarea finala pentru a fi sigur ca iese imaginea dorita si nu este schimbat mood ul imaginii. 

  Regulile de compozitie si echilibru in imagine sunt bine stapanite de videografi. Este vorba de echilibru in imagine, echilibru de forma, dinamica, texturi, culori si luminozitate.

  Din pacate multe din aceste prorietati ale imaginii nu sunt vizibile pe ecranele mici ale telefoanelor pe care lumea consuma video. 

 Pe scurt echilibrul de forma in compozitie inseamna ca distributia formelor in cadru sa fie egala, adica sa avem parti compozitionale distribuite egal stanga dreapta si sus jos. Odata ce stim asta putem sa sugeram greutate, inaltare, static, tendinte excentrice.

  Echilibrul dinamic l as descrie ca relatia intre static si miscare. Putem sa alternam in video miscarea cu staticul pentru a sugra ceva anume sau a nu plictisi privitorul. Miscarea poate fi iar stanga dreapta sus jos, trebuie sa fie cursiva si cadrele sa se lege ca si directie de miscare.

  Texturile de foarte multe ori dau mood ul imaginii. Vedem in multe filme ca set urile par ieftine. De cele mai multe ori din cauza texturilor prost facute. Fie ele la makeup, wardrobe sau styling de haine, props sau peretii construiti. 

  Culorile dupa parerea mea sunt cel mai bine reproduse de film. Camerele digitale cu exceptia celor high end au acea imagine de video si nu de film. Culorile dintr un cadru trebuie sa se potriveasca bine intre ele. Nu este vorba doar de contrast de complementare cum se foloseste exagerat in video in ultima vreme. Pentru a avea culori placute intr o imagine din pacate nu pot sa descriu exact ce e nevoie, pur si simplu arata bine sau nu. Trebuie sa arate natural adica sa semene cu exemplele din natura.

  Cred ca cea mai mare greseala pe care o fac videografii si cameramanii sau DP e ca folosesc tehnici video acolo unde nu este cazul. Aceste tehnici cel mai probabil arata cool sau suntem curiosi sa le folosim cat mai repede, dar de cele mai multe ori fac sa iasa in evidenta felul in care este filmat si nu ideea ce trebuie transmisa. Adica face privitorul sa se gandeasca ca se uita la o filmare si este scos din poveste. 

  O alta greseala des intalnita este a si impune stilul intr o filmare in care acel mood nu se potriveste. Un videograf se adapteaza la cerintele story ului si este versatil, de la reclame la film noir.

  Videograful sau DP ul stapaneste perfect partea tehnica a imaginii. Am scris aici cum isi alege camera si obiectivele iar aici cum alege lumina pentru filmat.

  Cadre cinematice de film sau cadre video pentru content online comercial sunt cele 2 categorii principale de video. In general cameramanii merg pe una din cele doua. Film si video se intrepatrund si sunt in continua schimbare odata cu aparitia social media, cu attention span ul scazut al privitorilor, odata cu internetul de mare viteza. Consumul de content video este la mare cautare.

  Un cameraman sau videograf poate sa lucreze direct cu clienti persoane fizice cum ar fi influenceri, poate lucra cu firme mici sau cu companii mari corporatii. Filmarile cinema alaturi de regizori sunt mediul in care ne dorim toti sa lucram, putem folosi un limbaj cu persoane avizate din domeniu si libertatea artistica de a creea este mai mare decat la reclame sau continut video. 

 


Portofoliu