Epic by Dan Rotea
0
loading...
Pret videograf

tutoriale,video,blog

Cat costa o filmare? Pret videograf

Cat costa o filmare

In acest articol voi detalia felul in care se stabilesc preturile in industria video si de film.

Preturile difera foarte mult in functie de marimea proiectului de filmat , de timpul necesar, costuri, persoanele implicate, aparatura folosita.

  Un client poate contacta direct un cameraman sau videograf sau studio video pentru a realiza filmarile de care are nevoie sau poate apela la o agentie. Daca decide sa lucreze cu o agentie, deobicei costurile sunt mai mari decat duble. Agentia intermediaza eventualele riscuri dintre client si cel care filmeaza. 

Firma noastra nu este o agentie, suntem cameramani independenti si clientii ne gasesc pe site ul nostru.

  Cand un client ne contacteaza, primim deobicei informatii cu ajutorul carora stabilim un cost estimativ.

Preturi filmari

Acest cost in general este de 200lei ora de filmat si 100 ora de editat. Sau 150 filmarea si 150 editarea. 

  Acestea sunt preturile medii minime in cluj pentru filmari la data scrierii acestui articol, 2022. 

  Daca e vorba de un client mai mare, unde riscurile sunt mai mari, mai costisitoare, raspunderea este mai mare, pretul poate creste cu mult. In acest pret intra si transportul, creearea setupului de lumini si set daca este nevoie, sunetul si montarea camerei, alegerea unghiurilor. Se pot calcula preturile si la jumatate de zi de filmare sau la full day of shoot. 

  Pretul pentru filmat poate sa ajunga destul de ridicat si pare uneori nejustificat in ochii unor clienti care nu cunosc suficient pregatirea necesara si investitia mult mai mare decat la partea de foto.

  Cand platesti un cameraman sau un videograf platesti si pregatirea tehnica si artistica pe care acesta sau aceasta si a facut o. Platesti si echipamentul care dupa parerea mea minimal ar trebui sa coste 5000 euro. 

  Camerele trebuie schimbate odata la cativa ani, obiectivele sunt mai scumpe decat camerele. 

  Restul accesoriilor, sisteme de stabilizare, lumini si calculatorul de editare ridica pretul mult. De multe ori videograful care face filmarea trebuie sa joace nu doar rol de DP dar si rol de regizor si scenarist. Asta mai ales atunci cand e vorba de video, nu de film, in productii mici. 

  Investitia in educatie este si ea importanta si costisitoare, unii au angajati sau platesc pentru advertising. Cu cat studioul video este mai mare cu atat pretul creste. Plata spatiului este costisitoare mai ales la preturile din Cluj. 

  Pretul pentru operare camera fara echipamentul nostru este de 1500-2000 lei pentru o zi intreaga de filmari. Aceste tipuri de jobs sunt in regim de colaborare sau contractare. 

Cum se calculeaza costul filmarilor

 Multe companii corporate pun mai mare pret pe siguranta decat pe buget. Siguranta ca persoana se va prezenta in ziua filmarii, ca nu uita echipament acasa, ca fisierele nu se pierd si in primul rand ca filmarea iese bine si corect. De multe ori diferenta de rezultat nu este foarte mare intre o persoana la incept de drum, cu o camera video entry level si un studio mai mare cu echipament scump, regizor si editori. Diferenta majora este ca in cazul in care se intampla ceva neprevazut studioul este pregatit pentru eventualele neajunsuri. 

  Un studio serios iti ofera inainte de filmari si un script desenat sau scris. Clinetul va stii din faza de inceput cam la ce sa se astepte cand primeste filmarea. Se evita inceperea filmarilor fara un program exact al cadrelor. Fara un script, filmarea ramane la voia intamplarii, pot iesi cadre super bune si artistice, dar nu mai exista control asupra rezultatului final.

  Scriptul sau ideea videoului poate fi mai scumpa in sine decat filmarea si editarea. Ideea poate vinde un produs. Si timpul necesar scrierii unui script, brainstorm ul, analiza pietei dureaza ca timp mai mult decat filmarea in sine. Fara un plan elaborat videoul arata frumos si atat. Preproduction meetings au loc inainte de filmari, in care se stabilesc detaliile filmarii, studioul, clientul si agentia fiecare vin cu idei si pareri si se stabileste un numitor comun in derularea shooting ului video. 

  Echipamentul video se poate si inchiria, deobicei la un pret de maxim 5% din valoarea lui calculat pe ziua de filmare. De multe ori echipe video vin din alte orase sau tari si lucreaza cu o casa de productie video din zona in care au loc filmarile, pentru a nu fi nevoiti sa transporte echipamentul. In acest caz trebuie adaugat ca pret si valoarea inchirierii de echipament video. 

 Majoritatea filmarilor din zona Cluj nu sunt la acest nivel, cei mai multi videografi sunt independenti si isi gasesc clientela pe instagram. Proiectele sunt mici, in general preturile incep de la 1000 lei in sus pentru zona noastra din Cluj. 

  Pretul pentur model costa de la 300 lei pt cateva ore de shooting, make up ul de la 200 si hairstyle ul tot 200. Aceste preturi sunt minime, multi care sunt la inceput de drum fac colaborari pro bono pentru portofoliu. 

  Cameramanii, videografii si studiourile in general isi gasesc o nisa pe care se specializeaza, unii sunt cu festivaluri, altii cu evenimente, nunti, altii cu reclame, videoclipuri, transmisii live. Pe langa asta fiecare are un stil anume. Stilul studioului nostru este unul alternativ, experimental, cinematic. Altii au un stil mai corporate in abordarea videourilor. Unii sunt mai tehnici altii mai creativi.

  Asadar preturile pentru productii video, fie ele ale videografilor independenti, fie ale studiourilor nu sunt mici, este o investitie de termen lung, care de cele mai multe ori ajuta firmele sa creasca si mesajul este transmis mai usor. Companiile care merg dupa modelul din afara tarii isi dau seama ca merita investit in video deoarece consumul de content video a crescut masiv odata cu social media, instagram, youtube, tiktok.

 

 


Portofoliu