Epic by Dan Rotea
0
loading...
Obiective Zeiss video

tutoriale,video,blog

Obiective Zeiss video

  Acest articol este unul subiectiv si cuprinde parerile mele personale despre obiectivele zeiss pe care le am folosit si le am vazut in productii cinema. Nu este un test tehnic ci mai degraba legat de gusturi si impresii.

  Cand spui zeiss te gandesti la un golden standard. Ai ceva de filmat si nu vrei sa dai gres, bagi un zeiss si esti safe. Sunt sharp, au o imagine foarte curata, corecta, culorile sunt reale si deloc denaturate. Se spune de zeiss uri ca au microcontrast. Asta se poate vedea si traduce ca diferenta intre o poza facuta cu un telefon, si cu un zeiss de 50mm. Ambele vor avea detalii, ambele vor avea contrast dar zeiss ul va avea mai multe tonuri la trecerile intre zonele deschise si cele inchise. 

Calitatea imaginii

Ca si aberatie cromatica nu sunt cele mai bune. Majoritatea obiectivelor foto si video zeiss daca sunt din acelasi set, se potrivesc bine unul cu altul. Asta inseamna ca va fi continuitate in film atunci cand schimbi obiectivele intre ele si nu va parea ca sunt din alt film. Asta datorita coating ului antireflex folosit, materialelor din care e facuta sticla.
In general filmmakerii independenti in parcursul lor ajung la un moment dat in faza de zeiss. Nu sunt foarte scumpe, cele vintage sunt chiar accesibile, rezista bine in timp si gasesti o varietate f mare. Se adapteaza usor pe orice camera video sau dslr, cele vintage au montura filet m42. Se recomanda cand se construieste un set sa fie toate obiectivele din aceeasi perioada, din aceeasi fabrica.

  O alta caracteristica a obiectivelor, care nu este luata in seama de multi, este felul in care i se schimba imaginea atunci cand inchidem diafragma. Este rau atunci cand un obiectiv este foarte soft la diafragma cea mai deschisa, si devine mult mai sharp si contrastat atunci cand o inchizi. Cum spuneam, se doreste consistenta in imagine. Obiectivele video zeiss si cele foto se mentin destul de bine ca imagine la diafragmele inchise si cele deschise.

  Acest brand este folosit des la filme care au mult CGI. Aceasta este doar o speculatie de a mea din cate am vazut pe site ul www.shotonwhat.com Am observat multe filme fantasy in care ar merge un obiectiv mai soft, mai organic cu mai multe imperfectiuni, dar cu toate astea se folosesc zeiss uri, care au o imagine foarte curata.    Cred ca alegerea asta e din cauza ca pentru a integra un CGI intr un cadru de film, ai nevoie de o imagine curata si clara, pentru ca CG ul este curat si clar. Ganditi va cum ar arata o imagine de film soft si dreamy, cu un CG curat si sharp. S ar vedea ca este adaugat. 

Asadar Zeiss, Arri (tot zeiss uri) si Panavision sunt cele mai folosite obiective in industria de film high end. 

  De multe ori obiectivele zeiss sunt comparate cu cele sovietice, cred ca singura asemanare este faptul ca seamana ca design optic si sunt foarte usor de gasit.Multe obiective zeiss au fost copiate de rusi si chiar au devenit mai faimoase decat originalele. Nu spun neaparat ca cele rusesti Lomo, OKS, Lenkinar etc sunt mai slabe. Se spune de cele rusesti ca variaza prea mult de la un obiectiv la altul. Dar asta este subiectul unui alt articol.

Zeiss foloseste sticla Schott, majoritatea firmelor europene foloseste sticla de la Schott, deci obiectivele europene sunt asemanatoare ca si imagine intre ele, avand ca lideri pe Leica si Zeiss. Diferentele intre branduri sunt : designul optic pe care il folosesc, coating urile antireflex si executia.  Setul de obiective video vintage ziess super speeds sunt identice ca si design optic cu cele foto. 

De aceea este usor sa cumperi un set vintage si sa l modifici pentru video. Ce multi videografi omit este image circle ul pe care obiectivele foto si cele video il proiecteaza pe senzor. La cele foto este de aprox 40mm. La obiectivele zeiss de film sau video este mai mic, de sub 30mm, pentru ca sunt folosite pe camere super35, unfel de apsc cum s ar traduce in termeni digitali.

Cateva obiective zeiss faimoase

  1. Zeiss Planar 50mm. Desi este vechi, avea cel mai plan camp de pe acea vreme. Asta inseamna ca nu avea field curvature accentuat. Adica marginile imaginii focalizau la aproximativ aceeasi distanta ca si centrul imaginii. Nu chiar aceeasi dar mult mai bine decat majoritatea obiectivelor din acea vreme.

  2. Zeiss 20mm 2.8. Este un design Angenieux retrofocus, are front element ul mare, si de aceea are o imagine soft, filmica, destul de sharp. 

  3. Zeiss 35mm 2.4. Un 35 bun la toate, este sharp, ieftin, imaginea este naturala si corecta, nu este prea sharp, se pastreaza destul de bine de la centru pana la margini de la f3.5 in sus

  4. Zeiss 180mm 2.8. Desi este vechi este cel mai apreciat obiectiv tele vintage, are culori superbe si microcontrast de neegalat.

   Obiectivele zeiss moderne de foto -Milvus, Batis, Otis, au imaginea si mai curata si mai sharp decat cele clasice zeiss, multi spun ca nu mai au aceeasi imagine cum au avut mai demult.

Obiectivele zeiss moderne cinema, de la 50 in jos toate sunt design Distagon, adica seamana intre ele ca si imagine, cele de la 50 in sus sunt Planar. Adica nu vei vedea variatie ca si la obiectivele foto intre culori, contrast, microcontrast, sharpness , distorsiune, vignette. 

Aceasta firma uriasa germana, produce obiective de aprox 150 ani, au fost si sunt lideri pe piata ca si disponibilitate, ca si numar de proiecte la care sunt folosite si pentru imaginea naturala, apropiata de realitate, sunt preferate de un numar urias de videografi si filmmakeri. 

   

 

Portofoliu